Friday, 27 December 2013

Jam Kuning. Jam Merah.

Assalamualaikum




Jam kuning jam merah,
I pening kalau U marah-marah.

Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi. Bulan ni dapat 2 jam. Jam kuning satu, jam merah satu. Spongebob satu, ultraman satu. Haha. Jam merah pemberian suami sempena birthday Bella bulan 10 tempoh hari. Bella akan up entry pasal kedua-dua jam ni nanti bila dah habis explore function kat jam merah tu. 

Ok. Sekian laporan lalulintas dari Mak Jemah.
Terima kasih.


Thursday, 26 December 2013

Dugaan

Assalamualaikum




Hai. Selamat pagi. Semalam cuti. Bestnya kalau hari-hari cuti.

Entry kalini nak cerita kisah malam tadi. Aisyah demam malam tadi. Sampai ke pukul 4 lebih mummy tak boleh tidur dengan nyenyak. Dugaan. Sudahnya sekarang mummy kat ofis tapi fikiran ke katil je. Hihi. 

Siang tu dia batuk-batuk + selesema sikit. Malam tu dalam pukul 12, suhu badan naik. Terus capai termometer dan sukat suhu. 37.7 darjah. Kool Fever pun kebetulan takde stok kat rumah. Dan dan kan. Terus pergi dapur ambil ACV dan semangkuk air. Pergi bilik ambil stokin dan kain. Buat stokin ACV pakaikan dan kain untuk lap-lap badan dia. Bila kain basah tu kena kat badan dia, marah lah dia. Terpaksa ngempeng kan sambil lap. Bila dia marah meronta, terus peluk dan pegang dia kuat-kuat. Baju mummy pun basah sebab kena kain basah tu dan stokin ACV yang dia pakai tu. Dengan mummy sekali bau busuk ACV. Haha.

Bila stokin dah kering, mummy rendam lagi stokin dalam ACV. Bila kain kat kepala dah tak basah sangat, mummy celup lagi kat air bagi basah. Satu je mummy nak, Aisyah cepat kebah sebab sebab sebab mummy nak tidur. Haha. Eh taklah sebab mummy risau. Pagi ni pun macam hangat-hangat lagi. Tapi dah beli Bye-Bye Fever kat 7e sebelah ofis ni. 

Mummy doakan Aisyah cepat kebah sebab Aisyah anak yang kuat dan antibodi kuat sebab Aisyah minum susu mummy. Hihi. 

Sekian coretan mummy yang mengantuk di ofis dan tangan masih bau masam ACV malam tadi. Haha.
Terima kasih. 

Tuesday, 24 December 2013

Annual Dinner Wincom IT Solution

Assalamualaikum




Ish ish ish. Tengah semangat buat kerja, not responding pulak visual studio ni. Agaknya berat sikit kot DevExpress 13.2 ni. Adoi sabar ajelah. So daripada masa terbuang gitu, baik update blog.

20 Dec lepas, company Bella praktikal buat annual dinner. Kitorang kat sini ada 9 orang staff (3 budak praktikal, 6 staff) je. Walaupun tak ramai tapi have fun lah. Annual dinner kali ini buat kat Infusion Cafe, KSL Hotel. Tema buffet hari tu adalah Around The World. RM75/pax. Tapi rasa rugi je company bayar hak Bella sebab Bella makan alahai ciput sangat. Hihi.

Infusion Cafe, KSL Hotel.

Kitorang baru sampai.

View dari bahagian tempat duduk kitorang.

View dari bahagian tempat duduk kitorang.

Ni bahagian entry.


Ni saja staff lelaki Wincom.

Dari kiri:
Kexin, Atika, Jammuna, Mr Chris (bos), Mr Mok, Afiq, Kelvin dan Eason.

Fruits counter.

Japanese counter.

BBQ counter.

Malaysian dan Indonesian counter.

Ada beberapa counter lagi, cuma tak ambil gambar. Time kat sini kitorang borak-borak, makan-makan. Sebab time kerja kitorang jarang dapat borak. Semua fokus kerja.

Wincom IT Solution. 
*Kalau bos memang kena tinggi sorang-sorang ea? Hihi
*Abaikan muka bulat Bella. Inner neck sabotaj muka Bella. Haha

Hari Isnin nya datang ofis, dapat annual gift pulak. Bella dapat jam Swatch warna kuning. Alhamdulillah tapi tak tahu bila nya Bella boleh pakai sebab kuning sangat. Hihi.

Sekian.
Terima kasih Allah.
Terima kasih Wincom IT Solution.
Terima kasih semua.







Monday, 23 December 2013

OSHE Yang Membuat Aku Takut

Assalamualaikum




Morning.Monday.Mendung.

Ni kisah kursus OSHE weekend lepas. Alhamdulillah sekali lagi mendapat fasi yang sangat best. Alhamdulillah juga tak mengantuk sepanjang kursus. Fasi kali ini banyak bercerita kisah dunia. Dulu dan kini. Tetapi still berkaitan dengan OSHE. Titanic, Andalusia, World War, McDonalds, etc. Beliau seorang yang banyak ilmu dan pengalaman. Rasa kerdil sangat jika dibandingkan dengan beliau. Sebenarnya fasi kali ini pengganti fasi asal (Mr Aziz) sebab fasi asal outstation. 

Mr Aidil Adha Sulaiman.
Dia kata senang je nak ingat nama dia. Hari raya. Hihi. 

Bila dah habis kursus ni, rasa bersyukur sebab tak masuk bidang yanng dikelilingi bahan kimia, ubat-ubatan dan keadaan berbahaya. Tak dinafikan semua pekerjaan ada risiko tersendiri. Tapi bidang IT rasanya teramat rendah risikonya. Kursus ni memberi kesedaran betapa pentingnya keselamatan dan kesihatan semasa bekerja. Tanggungjawab majikan dan pekerja. 

Jika mengabaikan keselamatan dan berlaku kemalangan ditempat kerja, bukan sahaja mangsa terlibat, malah isteri, anak dan keluarga mangsa pun terlibat. 

Dia ada tunjuk video The Story of Bong. 
1. Bong lumpuh selepas kemalangan di tempat kerja. Isteri yang dulu tak kerja, sekarang kena kerja untuk menyara keluarga. 
2. Keluarga yang dulu bahagia, sekarang tak bahagia sebab isteri balik kerja penat dan lepaskan tension dengan cara marah-marah. Marah anak dan suami. 
3. Anak perempuan berhenti sekolah sebab nak jaga adik. Mak terpaksa pergi kerja. 
4. Bong tertekan.
5. Bong rasa menyesal dan bersalah sebab kecuaian diri sendiri.

Ada video lain dia tunjukkan:
1. Orang kodong tangan sebab nak betulkan barang yang tersangkut kat mesin. 
2. Perempuan rosak mata sebelah sebab tak pakai goggle ke apa masa nak tuang cecair berbahaya. 
3. Banyak lagi tapi tak ingat da contoh yang lain. Hihi

Masa buat group exercise, group Bella dapat aktiviti orang sedang menggunakan forklift. Lepas discussion, baru Bella sedar yang forklift ni berbahaya. Sebelum ni biasa nampak forklift dekat Giant, Tesco, Jusco dan tak pernah ambil kisah pun pasal keselamatan diri. Pernah terfikir "Ala takkan lah diorang tak nampak aku dan nak langgar aku". Kata fasi, kadang-kadang pemandu forklift tak perasan atau barang yang dibawa menutup pemandangan pemandu tu. Jadinya kemungkinan nak terlanggar orang tu ada. Ha gitu. Takut kan?

Semua perkara kita perlu ambil berat dan ambil kisah. Even pergi bercuti kat hotel mana-mana pun perlu ambil tahu laluan kecemasan jika berlaku kebakaran atau apa-apa. Sampai macam tu sekali. Nak bina kilang pun kena bincang dengan penduduk sekitar. Contoh kes yang berlaku melibatkan penduduk. Bhopa Disaster, Sg Buloh Firework Disaster dan Minamata disaster. Disaster ni semuanya melibatkan penduduk sekitar. Korang search sendiri lah pasal disaster ni semua dan kesan kepada orang ramai. Kalau dapat cari video berkaitan lagi best kot. 

Sorry kalau ada yang bosan baca kisah kursus OSHE ni. Tapi saja nak berkongsi dengan korang semua. Sharing is caring kan? Korang-korang yang kerja dalam industri terutama kilang dan lab, WAJIB utamakan keselamatan. Jangan sesekali ambil mudah. Ikut peraturan. 

Kalau peraturan mengatakan perlu pakai glove, pakailah.
Kalau peraturan mengatakan perlu pakai mask, pakailah.
Kalau peraturan mengatakan perlu pakai tali keselamatan, pakailah.
Bong yang lumpuh tu sebab panjat tempat tinggi sikit tak pakai tali keselamatan. Niat nak menolong kawan je. Akhirnya diri tergadai. Wah gitu!

Layan gambar tuan tanah sikit. Sikit je. So tahap annoying korang tak lah tinggi mana nanti.

Hari pertaman.

Hari kedua.

Ummu (tiada dalam gambar sebab pergi toilet).Bella.Saidah.Syira.
Kawan dunia akhirat. InsyaAllah.

Berhati-hati dalam setiap tindakan yang anda lakukan. 
Safety first.

Ok. Sekian.
Terima kasih.

Friday, 20 December 2013

Review: Sony Lens G QX10

Assalamualaikum




Hai. Ek eh makin rajin update blog lah Bella sekarang kan? Yelah sementara duduk depan PC ni. Kalau kat rumah tak dan nak menghadap laptop. Aisyah sibuk nak tolong taip sekali. Hihi.

Memandamgkan Lazada ada offer produk ni dan harga lebih murah berbanding kedai Sony, Bella nak buat sikit review pasal produk ni. 

Produk apa ni Kak Jemah?
Produk kurus badan ke?

Hihi.
Eh tak lah.
Kak Jemah tak pakai produk-produk gitu. 
Ni produk IT.
"Sony Cyber-shot DSC-QX10"

Sumber: Sony Website
Smart kan?


Ni sebenarnya sejenis lens yang hidup di darat. Eh tak lah. Sebenarnya ia adalah lens yang portable yang mudah di bawa kemana-mana. Lens ni boleh attach ke hp kita. Kalau korang pakai aipong (iPhone), Samsung or another smart phone, boleh lah guna kan lens ni. Cuma perlu install PlayMemories untuk membolehkan lens ini berfungsi di telefon pintar anda.

Mesti korang tertanya-tanya macam mana lens ni berhubung dengan telefon pintar kita tu kan? Eh tak tanya? Ala jangan gitu. Malu Kak Jemah. Lens ni ada NFC dan Wi-Fi. So kalau telefon pintar korang ada NFC, just beam je kat telefon pintar korang. Kalau macam Kak Jemah pakai aipong dan aipong takde NFC, jadinya guna Wi-Fi jelah. Tapi agak leceh sebab kalau dalam waktu yang sama aipong tu dah connect dengan Wi-Fi lain (contoh macam unifi atau Wi-Fi Baskin Robin), kena gi setting dan pilih Wi-Fi lens tu. 

Lepas dah connect kan lens dan telefon pintar korang, buka lah apps PlayMemories yang korang dah install tu. Lepastu dah boleh snap-snap. Hihi. Lens ni boleh guna gitu sahaja atau pasang kat telefon pintar korang.

Sumber: Sony Website
Ha gitulah gayanya bila lens dipasang ke telefon pintar korang.

Kenapa perlu Lens QX10 ni? Kenapa tak beli digital camera je? Ok. Itu terpulang pada individu. 

Antara sebab Bella pilih QX10:
1. Kualiti gambar dari Aipong 4s rendah. Gambar sentiasa berbintik-bintik seperti kena chicken pox.
2. Suka ambil gambar guna telefon pintar sebab mudah untuk share di sosial media (FB, Instagram, dll)
3. Suka yang ringkas. Tak perlu bawak kamera dan aipong dalam satu masa. Hanya bawa lens dan aipong. Kalau tak nak pegang 2 benda, attach lah lens tu ke aipong. Ha senang.
4. Bella suka ambil gambar sendiri. Bella mempunyai tangan pendek. Kalau guna aipong, muka bulat je yang masuk dalam gambar sebab tangan tak leh pergi jauh. Haha.

Kelebihan QX10:
1. QX10 menghasilkan gambar yang berkualiti tinggi serupa dengan kamera canggih lain.
2. Gambar-gambar disimpan di lens (kalau bubuh memory card dalam lens tu), kalau tak, dia akan simpan gambar dalam telefon pintar. So  mudah untuk share.
3. Ya terbukti ringkas.
4. Lens tu portable kan? jadinya kalau nak ambil gambar satu badan, letak lens kat mana-mana, pastu gunakan aipong sebagai controller. Ataupun kalau nak berselfie, even tangan pendek, tapi hasil gambar lebih wide. Gambar bukan sahaja terdiri dari muka bulat, malah pemandangan belakang boleh masuk sikit jugak.

Hampir sebulan beli lens ni dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. 
Bella beli kat Sony Center dengan harga RM699.
*Bukan Bella beli sebenarnya. Suami yang bayar. Hadiah anniversary katanya. Terima kasih suami.
Sebenarnya lens ni ada 2 color option. Hitam dan putih gold. Putih gold tu nampak smart tapi aipong Bella warna hitam. Jadinya beli hitam. 

Ha tu putih gold. Cantik tak Kak Ton?


Spesifikasi QX10 ni korang baca di sini.
Kalau nak beli kat Lazada, korang pergi sini.


 
Ha tengok video ni kalau nak tengok bagaimana lens tu berfungsi.
Sekian.
Terima kasih.

Such A Drama

Assalamualaikum




Salam Jumaat.
SubhanAllah. Hari tersangat lah drama nya.
Hari ini sebelum pergi kerja kena hantar Aisyah ke rumah pengasuh kat Kulai sebab suami kena pergi ofis. Jadinya keluar rumah kena lah awal sikit daripada biasa. Sampai Kulai dalam pukul 9.20, lambat sangat dah tu. Ofis masuk pukul 9.00. Melampau kan? Dah macam bos pulak. 

Boleh pulak kat jalan Saleng jem sikit sebab satu lane ada orang buat kerja. Lepastu suami sakit perut lepas makan kuih berbiji-biji. Hihi. Dia tanya takpe ke kalau lambat sikit sebab dia nak singgah toilet dulu. Serba salah rasanya. Lambat memang lambat tapi Bella jawab suka hati sayang lah. Kesian juga dengan dia. Dia pun singgah toilet Petronas Senai. Tak lama lepas dia pergi toilet, nampak dia datang ke kereta dengan muka berkerut. Rupanya belum buang pun lagi sebab ada orang dalam toilet tu. Kesian sangat. Tapi tulah pengorbanan suami semata-mata nak hantar isteri ke ofis. 

So teruskan perjalanan sampai lah nak keluar highway. Nak bayar tol kat Tol Kempas. Lorong tunai panjang berjela. So gamble jelah masuk lorong TnG yang boleh topup tanpa ada kredit dalam kad TnG kitorang. Hihi. Selalunya kitorang buat gitu, dia kasi jek topup even belum pukul 10.00. Tapi hari ini nasib kurang baik. Mamat jaga tol tu kata, tak boleh topup sebab belum pukul 10.00. Dia kata abang kena bayar kat belakang tu, tinggal kereta sini. Mak aih. Geram betul aku dengar. Dah lah jauh giler sebab lorong TnG ni lorong berlapis. So nak kena pergi ke lorong tunai kat belakang tu. Kesian suami. Jahat tau orang tu. Dah lah suami tengah sakit perut, kena berjalan jauh lagi. Pengorbanan suami lagi.
TERIMA KASIH SUAMI UNTUK SEGALANYA.

*SELINGAN
Oh semalam pergi Kulai semata-mata nak tukar saiz kasut yang Bella cerita semalam tu. Alhamdulillah boleh tukar even takde resit. Oh yeah!

Masuk sini untuk tukar kasut Bella je. Jadinya suami malas nak buka stroller. Kitorang pinjam stroller Aeon. Bella nak ambil gambar Aisyah duduk dalam stroller tu sebagai kenangan. Kebetulan kedai kasut tu sebelah dengan kedai dalam gambar tu. Suami kata ha ambil gambar kat sini. Gedik kan. Hihi. Kurang sopan tau.

Dinner KFC je. Tapi tunggu ayam crazy crunch berejam wei. Dia tengah masak. Hihi.

Nampak tak mamat baju kuning belakang tu. Kat situ ramai lagi staff KFC lain. Diorang rajin layan budak. Asyik tegur Aisyah. Siap dukung-dukung lagi.


Ok lah.
Sesi meluahkan perasaan.
Kalau tak luah nanti jadi penyakit pulak dalam badan. Hihi.

Sekian.
Terima kasih.

Thursday, 19 December 2013

Again...

Assalamualaikum

Tengah buntu pasal grouping gridview. Buntu pasal kalau guna grouping dan filtering dalam satu masa, nanti grouping hilang. Issue: Persist filter and grouping condition.

Semalam beli kasut. Minta saiz 36. Bila dah dapat try gitu-gitu pastu bayar. Pastu dalam kereta buka lagi kasut tu, pastu baru perasan tu saiz 37. Nak kena pergi kedai tu semula nak tukar. Tapi tak dapat resit pun semalam. So tak tahu boleh tukar ke tak hari ini. Tapi nak cuba tukar juga. Doakan kasut tu boleh tukar ye. 

Ok bye.
Sekian.
Terima kasih.

Stylo Mylo Kata Kau

Assalamualaikum




Semalam Focus Point call kata cermin mata suami dah siap. Yang entry semalam pasal Focus Point tu suami propa jek. Jahat kan? Kitorang gerak ke Aeon Kulaijaya lepas suami ambil Bella kat ofis. Sebenarnya Bella sangat tak sabar nak tengok wajah baru suami nanti. Hihi.

Aisyah dalam kereta.

Makan dulu sebelum ambil cermin mata.









 

Buah longan kat sini segar. 

Black Pepper Seafood Pasta. 



Season bagi belon. Suka makcik ni dapat belon. Kat kedai makan, dok menjerit-jerit kegembiraan. Kesian anak mummy jakun dengan belon.






Hm bosan dengan minah ni.

Lagi?

Dan lagi?

Dan lagi lagi lagi?
Oh please....

Ok nak tengok Azwan Stylo Mylo?
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Azwan Stylo Mylo.
Comel kan? Ofkos lah sebab suami I.

Ok. Sekian.
Terima kasih.


Weekend With Family 2

Assalamualaikum
Selamat hari Khamis.

Tadi kat FB ada kawan post video pasal penjaga taska dera budak. Bangsa cina rasanya. Tapi Bella tengok 3,4 saat jek. Pastu close. Tak sanggup nak tengok. Ish ngeri. Jahat lah diorang ni. Kesian budak-budak kat sana. Diorang tak tahu nak lari mana. Kalau tak nak kerja, berhenti kerja, tutup taska, jual power bank. Ha kan tak berdosa malah mendapat rezeki yang halal. Betul ke idok?

Sebenarnya entry ni sambungan dari entry sebelum ni. 

Hari Ahad , kursus ISO tu habis dalam pukul 1230. Memang kalau boleh nak habis awal sebab Bella dan suami nak pergi majlis kahwin kawan kitorang kat Benut. 

 Sori tuan tanah berselfie.

Ok masa ni da sampai rumah kawan. Ni majlis kahwin Faizol dan Kak Fatty. Pengantin lelaki yang kat wheelchair tu. Pengantin perempuan kat pelamin. Bukan pengantin bergaduh cuma yang perempuan tu tengah bergambar kot. Kesian Faizol baru lepas accident. Patah tangan dan kaki kot.

Anak dara sorang ni, bila jumpa lantai tak tahu duduk diam. Yelah agaknya penat kot sejam lebih duduk dalam carseat jek.  

Ha ni pulak pelamin diorang. Simple dan cantik. Suka part lantern yang digantung-gantung.
Balik dari rumah pengantin, Bella ajak suami pergi Aeon Kulaijaya. Jalan-jalan cuci mata dan duit. Hihi.
Default face Aisyah. Kening berkerut tanpa senyuman.
Habit minah ni buat lidah gitu. Bella panggil "lidah tersentil".

Suami setiap kali datang Aeon Kulaijaya ni mesti singgah sini. Bahagian IT.
Lepas pergi bahagian IT ni, kitorang cari surau nak solat Asar. 

Seronok dapat keluar dari stroller.

Aisyah salah pandang camera.

Mummy dan Aisyah sementara tunggu daddy siap sembahyang. Sembahyang gilir-gilir atas sebab keselamatan. Hihi.

Aisyah dan mummy tanpa mata.

Salah satu sebab suami tak menolak bila Bella ajak datang Aeon Kulaijaya adalah.......
The Chicken Rice Shop. His favourite and my favourite too.

Serah kat dia je nak order set apa.

Aisyah lena dibaui mimpi.

Big Boss...

Ni makanan yang suami order. Try menu baru Grilled Butter Chicken. Masa ni suami pergi toilet kot. Lepas tu bila dia duduk semula, dia kata "Ei sakit mental." (sebab nampak Bella tengah ambil gambar makanan). Suka hati jek. Hihi.

Cantik stage ni diorang hias sempena Christmas.

Ni pun cantik sebab ada pintu gitu. Macam maharaja lawak punya konsep.

Masa ni suami baru lepas solat maghrib. Masa makan Bella siap dulu so Bella solat lah dulu. Bila dia dah siap makan, bayar lepastu baru dia pergi solat pulak.

Ni Bella jerit kat suami kata "Sayang, jangan gerak". Hihi. Dia pun layan kan je.

Naik tingkat atas lalu depan Focus Point. Suami memang dah lama berhasrat nak tukar cermin mata. Jadi singgah lah kejap tengok-tengok kalau ada yang berkenan. Dia nak frame penuh warna hitam dan stylo sikit. Ecehcehceh stylo konon. Macam tak sesuai orang IT nak stylo mylo. Tapi dia yang nak beli, Bella yang penat tawaf satu kedai, cari kan yang betul-betul ikut citarasa dia. Biasalah kan orang perempuan memang gitu..


Pilih jangan tak pilih.

Cek mata.

Cina tu terangkan keputusan mata suami.

At last jumpa yang dia suka dan sesuai. Alhamdulillah. Tapi kena tunggu 3 hari. Tak boleh siap on that time sebab hampir pukul 10. Orang kedai nak balik. Hihi.
So lepas ni no more Azwan skema. Yang ada Azwan stylo mylo. 

Sekian.
Terima kasih.