Wednesday, 29 January 2014

Selamat Hari Lahir Suami!

Assalamualaikum

Hari yang indah.
29 Januari adalah hari lahir suami tersayang.
Moga hari ini dan seterusnya...
Segala urusan suami dipermudahkan.
Rezeki sentiasa dimurahkan.
Semakin bahagia dan tenang disamping insan tersayang.
Semakin dekat dengan Allah.
Diberi kebahagiaan dunia dan akhirat.

Ila dan Aisyah sayang Sayang@Daddy hingga akhir hayat kami.
Jadi suami dan daddy yang baik untuk kami. 

Nak nyanyi sikit.
ALLAH SELAMATKAN KAMU 2X
ALLAH SELAMATKAN SUAMIKU SAYANG
ALLAH SELAMATKAN KAMU


Mohon doa kalian untuk mendoakan kesejahteraan suamiku.

Sekian.
Terima kasih.

Thursday, 23 January 2014

Year End Holiday (Day 3)

Assalamualaikum.




Ok entry ni sambungan cerita percutian kitorang. Hari terakhir. 

Hm sedih bila hari terakhir. Sebab percutian dah nak habis dan satu lagi sebab dah nak kena berpisah dengan keluarga. Aduhai. Gambar tak banyak sebab dah tak semangat. Lagipun hari terakhir ni takde jalan mana pun. Kalau ikut jadual, hari ketiga ni main bowling je. Tapi ayah dan kakak nombor dua terpaksa pergi KL sebab ada urusan kerja sikit. Jadinya bowling kena tunggu diorang balik baru boleh main.

Hari ni breakfast kat rumah jek. Abang ipar dan mama pergi beli. Lepastu dalam pukul 10 keluar pergi Mydin MITC dan lunch kat Asam Pedas Ani. Asam pedas dia memang sedap sedap dan sedap. Puas. Beratus jugak lunch kat sini. 

Aisyah senyum tak ikhlas.
 
Kitoang main bowling dekat Melaka International Bowling Centre.

Budak kecik tu sibuk sangat nak baling bola. Tapi bila bola masuk longkak menangis. Haha.

Semua tak pandai main. Kalau baling dan kena pin tu kira dah ok sangat.

Lama-lama tertidur. Bosan menunggu kitorang main kot. 

Lepas bowling, adik ajak ayah main pingpong pulak.

Kitorang menunggu diorang main.

Kantoi. Kakak zuzu copet biskut (bekas tutup biru) Aisyah. 

Tak ramai orang pun masa ni sebab hari Isnin. Hari bekerja. Lepas dah penat dengan pingpong kitorang lepak kat Golf Simulator pulak. Ayah dan adik pulun pukul bola. Susah juga main golf ni. Haha. Banyak gelak time ni. Yela semua tangan keras nak pegang kayu golf dan pukul bola. Tapi tempat ni best sebab dia sediakan sofa. Gambar lupa nak ambil. 

Tamatlah sudah percutian kami di Melaka. Harap-harap akan datang ada lagi rezeki kami untuk pergi bercuti bersama. Rindu semua!

Sekian.
Terima kasih.


Year End Holiday (Day 2)

Assalamualaikum




Hai. Entry kali ni nak continue cerita Year End Holiday (Day 1) kelmarin.
Ok. Hari kedua ni kitorang pergi ke Melaka Duck Tour, Coral Wonderland dan Muzium Hang Tuah. 

*********************************************************
Melaka Duck Tour

Harga tiket tak ingat. Tapi kitorang beli tiket pakej boleh naik duck tour dan masuk coral wonderland. Berbaloi-baloi. Kedua-dua tempat memberi pengalaman yang menarik. Sementara menunggu itik mengambil kitorang, kitorang bergambar, makan snack, pergi toilet, gosip, borak, ketawa. Haha. Kitorang sampai dalam pukul 10. Tiket naik itek pukul 12. Ayah offer kitorang untuk Taming Sari. Tapi disebabkan dah pernah naik, so semua tak nak. 

Sementara menunggu itik kesayangan. Haha

Ok itik dah sampai.

Ready nak naik itik!

Inilah itiknya.

Beratur

Bila naik ni tak perlu berebut-rebut. Nombor seat dan waktu dah ada siap-siap kat tiket. So jangan risau tak dapat tempat duduk.
 
Tapi kalau anda tak bayar tiket, takdelah seat untuk anda. Macam Aisyah. Haha. Ok bagi sesiapa yang bawa stroller, stroller korang boleh tinggal kat kaunter tiket Duck Tour tu. Nanti bila korang dah turun semula, dia akan hantar ke tempat korang turun tu. 


Hm menyengih je dapat berkepit dengan buah hati.

Abah duduk sebelah Bella. Risau pulak dia terbang kena tiup angin. Hihi. Jahat ek cucu. Yelah abah kecik ringan lepastu duduk tepi sekali lak tu. Tapi mujur selamat pergi dan balik.

Sorang je menantu mama ayah yang ikut. Tu yang menyengih tak nampak mata tu.  

Aisyah suka sangat naik ni. Sebab angin kuat.

Mak Jemah.

Masjid Selat Melaka

Belakang tu bangunan yang sedang dibangunkan. Kata guide tour bangunan tu bakal jadi shopping mall berkonsep arab. Besar juga bangunan tu.

Selat Melaka
 
Guide tour yang pakai baju hijau tu.

Kesimpulan: Rasa lah pengalaman naik itik ni. Best.

*********************************************************
Melaka Coral Wonderland

Selepas turun itik, kitorang berjalan kaki jauh untuk ke Coral Wonderland pulak kat Pahlawan Mall. 

Pasangan bahagia ke syurga. Insyallah.

Tak dan nak lalu jalan luar yang panas. Kitorang lalu dalam mall. Ada aircond.

Sesak giler jalan sini.

Kakak zuzu sibuk sangat nak tolak adik dia. 

Tuan Sponsor tengah keluarkan duit.

Masuk-masuk jumpa shark

Subhanallah.

Subhanallah. Ikan comel dan comel dan cantik.

Subhanallah.

Subhanallah.

Eh da habis gambar. Haha sori. Disebabkan terlalu teruja dengan ikan dan segala benda kat sini sampai tak dan nak ambil gambar. Tak putus Subhanallah sepanjang kat sini. Yang bestnya, selepas jumpa shark, ada bahagian yang kita boleh sentuh hidupan laut (touch pool) macam belangkas, tapak sulaiman dan lain-lain. Lebih kurang dalam 10 jenis hidupan juga lah. Subhanallah. Korang pasti teruja sangat time ni. 

Lepas touch pool, lebih dari 1000 jenis hidupan sedang menanti kita dari dalam aquarium. Kat sini boleh tengok hidupan yang comel, cantik, pelik, unik dan geli. Geli macam katak dan ular. Comel macam nemo. Cantik macam ikan kecil-kecil yang berwarna warni. Pelik macam ikan batu @ stonefish. Unik macam  nautilus dan ikan yang banyak selendang (kepak ke apa) kat badan. Sebenarnya banyak lagi jenis ikan kat sini tapi lupa la. Menyesal tak ambil gambar satu-satu. Bella dengan Dayah paling last keluar. Mujur diorang tak tinggal kitorang.

Kesimpulan: Sangat recommend kat semua yang belum pernah datang sini. Walaupun tiket mahal tapi berbaloi-baloi. Tengoklah keindahan ciptaan Tuhan.

*********************************************************
Muzium Hang Tuah

Lepas lunch, kitorang pergi Muzium Hang Tuah. Tempat ni baru buka kot. Sebab masih cantik dan terjaga. Luas kawasannya. Tenang je bila sampai sini. 

Banyak rumah kat sini. Rumah Hang Tuah dan segala jenis hang yang lain.

Senibina yang sangat cantik.

Dua orang baju gelap tu nak kena mengangkut stroller naik ke atas. Kesian.

Adik ingatkan yang baju oren tu patung jugak. 

Aisyah bersama monyet kakak zuzu.

Aisyah yang tak tahu duduk diam. Nak lepas je.

Sementara menunggu yang lain solat. 

Kat sini boleh sarungkan baju silat lepas tu adalah skrin besar yang tunjuk cara silat. Best. Zuzu paling excited. 

Silat silat juga, selfie jangan lupa.

Aisyah sedang explore hutan belantara.

Ada gaya tokoh silat.

Sori mak jemah tak sesuai jadi tok guru silat.





Sibuk suruh ambil gambar dia dengan si Dayah.

Mummy dan Aisyah. Jauh.

Mummy dan Aisyah. Dekat. 

Cantik kan? Bukan orang tu. Tangga nya.

5 tokoh bersaudara.

Mak Jemah.

Rumah Hang Tuah.

Rumah Hang Jebat.

Rumah-rumah lain tutup pulak. Kata orang yang berniaga situ mungkin penjaga rumah tu pergi kenduri kahwin. Sepatutnya kena buka. Yelah kita dah bayar tiket tapi tak dapat nak explore semua. 

Kesimpulan: Biasa-biasa je. Tapi still best sebab dapat tengok senibina yang cantik.

*********************************************************
Sebelah malamnya, kitorang makan kat Ikan Bakar Hj. Yusof. Tempat favourite kitorang satu family bila datang Melaka. Tapi Bella just order ketam goreng kunyit je. Tu pun makan sekor je. Lain-lain tak berapa minat. Hihi.

Tamat hari kedua percutian kitorang. Sambung hari ketiga pulak nanti.
Sekian.
Terima kasih.